Kış Geldi Grip'e Dikkat
26 Haziran 2019

GRİP (INFLUENZA)




Grip, influenza A, B ve C virüslerinin neden olduğu viral bir enfeksiyondur. İnsanda yaygın hastalığa yol açan influenza A virüsüdür. Grip, influenza veya enfluenza, viral bir hastalıktır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (diabet, kalp-akciğer hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, AIDS vb.) yaşlılarda ve çocuklarda tedavi daha uzun sürmektedir.

  Grip belirtileri nelerdir?

   Griple soğuk algınlığı bazı ortak belirtileri olduğu için sık sık birbiriyle karıştırılır. Ancak gripte olup, soğuk algınlığında görülemeyen belirtiler gribin ayrıcı özellikleridir. Bunlar:

    Yüksek ateş,

    Soğuk ter ve titreme,

    Baş ağrısı,

    Eklem ve uzuv ağrıları,

    Yorgunluk, bitkinlik hissi,

    Bulantı, kusma ve ishal (yetişkinlere göre çocuklarda daha sık görülür)

    Bu belirtiler genelde bir hafta sürer fakat yorgunluk ve bitkinlik hissi birkaç hafta devam edebilir.

Risk faktörleri (Hastalığın gelişimini kolaylaştıran nedenler):

    Yaş :Mevsimsel grip yaşça küçük çocuklarda ve yaşlı yetişkinlerde daha fazla görülür

    Hayat şartları:Bakım evlerinde, askeri kışlalarda, çocuk yurtlarında yaşayan kişilerde hastalık riski daha fazladır

    Zayıf immün sistem:Kanser tedavisi, bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar, organ transplantasyonunda organ reddini önleyici ilaçlar, kortikosteroidler, aids; bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Bu durumda grip olmanızı ve hastalığa bağlı komplikasyon gelişmesini kolaylaştırır.

    Kronik hastalıklar: Astım, şeker hastalığı, kronik kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi durumlar grip enfeksiyonu komplikasyonlarını arttırır.

    Hamilelik:Hamilelerde grip komplikasyonu gelişme riski daha fazladır. Özellikler bu durum 2. ve 3. dönemde görülür. 

    Obezite: Vücut kitle endeksi 40'tan fazla olan bireylerde grip komplikasyon gelişme riski çok artmıştır.

     

TEDAVİ

Yatak istirahati, bol sıvı alımı, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, antiviral ilaçlar, gibi semptomatik tedavi önerilir. Komplikasyonlar yakından takip edilmeli ve uygun şekilde tedavi edilmelidirler. Bol sıvı tüketilmeli, bol mevsim meyveleri tüketilmeli. Bitki çaylarının bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerinden dolayı faydalı olduğu düşünülmektedir.

DÜZENLİ VE DOĞRU EL YIKAMA ALIŞKANLIĞI DA ENFEKSİYONA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTMAKTADIR.




Sanılanın aksine, antibiyotikler grip tedavisinde etkin değildir. Grip, virüs kaynaklı bir hastalıktır ve antibiyotikler ancak grip başka bir hastalığa neden olduysa kullanılabilir. Gribin neden olduğu baş ve kas ağrısı gibi belirtiler ağrı kesicilerle giderilebilir. Aspirin gibi ağrı kesiciler, 16 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir. Eğer grip iseniz hastalığı hafif atlamak için şunları yapmalısınız:

    Hastalık süresince evde kalmayı tercih edin.

    İnsanlarla çok fazla temasa geçmekten kaçının.

    Sıcak ortamlarda bulunun ve dinlenin.

    Yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olun.

    Alkol tüketmeyin.

    Eğer içiyorsanız sigarayı bırakın ya da azaltın.

    Eğer yalnız yaşıyorsanız, bir akrabanıza ya da komşunuza grip olduğunuzu söyleyin. Birisinin sizi kontrol ettiğinden ve size yardımcı olacağından emin olun.

 KORUNMA

 Grip aşısı, o senenin yeni aşısı ile, her yıl kasım ayına kadar uygulanmalıdır. Aşı, grip komplikasyonlarının sık görüldüğü, bu hastalara hastalığı bulaştırma olasılığı yüksek olan kimselere, gripten korunmak isteyen 6 aylıktan büyük ve yumurta alerjisi olmayan herkese önerilir.

    

      Grip ile ilişkili komplikasyon ve ölüm riski yüksek olan gruplar; 65 yaş ve üzerindekiler, huzur evinde kalan veya kronik bakım verilen bir sağlık ünitesinde kalan her yaştan kişiler, kronik akciğer ve kalp hastaları, uzun süreli aspirin tedavisi verilen 6 ay-18 yaş arası çocuklar, kronik böbrek ve metabolik hastalığı olanlar, bağışıklık yetmezliği olanlar, yüksek riskli gebeler. Yüksek riskli kişilere grip bulaştırma olasılığıolanlar; doktorlar, hemşireler ve hastanede çalışan diğer personel, huzur evi ve kronik bakım veren sağlık ünitelerinde çalışanlar, yüksek riskli kişiler ile aynı evde yaşayanlar için aşı yaptırmaları kesinlikle önerilir.